23/6/15

Els incendis i els ducs

Quan es crema un bosc, garriga, màquia, etc es crema molt més del que veiem. No només l'estructura en si de l'hàbitat, també aspectes intangibles com la competència per l'espai es veuen alterats, per dir-ne algun.


La possibilitat de cria en el cas del duc europeu (Bubo bubo) és un dels factors que es veu més perjudicat en el cas d'un incendi forestal. Per exemple, en un seguiment que s'ha dut a terme al llarg de més de 20 anys, s'ha constatat que entre les darreres dades de nidificació en un espai que es va cremar aleshores i la recolonització posterior a l'incendi han hagut de passar més de 20 anys. Des de llavors no s'havia tornat a observar criant fins enguany. I no ha estat només en aquest cas concret, en localitats properes afectades per altres incendis també s'ha observat aquest lent procés de recuperació.



Bubo bubo hispanus



Si hi afegim que la zona es troba a la Catalunya seca, la recuperació de la cobertura vegetal és molt més lenta i conseqüentment el procés de recolonització en cara es veu més agreujat. Possiblement en altres racons de la Catalunya humida questa recolonització sigui més ràpida. Crec que no val la pena haver d'esperar tant de temps sense la presència d'aquests magnífics animals.


I si tenim en compte que al mateix indret s'hi ha vist àliga daurada (Aquila chrysaetos), cuabarrada (A. fasciata) o falcó pelegrí (Falco peregrinus), ja us podeu imaginar que l'afectació a nivell de comunitat faunística va molt més enllà del llistat d'espècies. Cal anar doncs molt en compte amb aquestes espècies tan sensibles a les alteracions brusques del seu hàbitat. De fet, la sensibilitat en el cas dels rapinyaires constitueix un element clau en la seva gestió i dels seus hàbitats. Al contrari del que es pugui arribar a pensar la presència de rapinyaires tan diürns com nocturns són indicadors excel·lents del bon estat de conservació d'un ecosistema.



Per tant, contribuïm a la conservació dels rapinyaires i el seu hàbitat. I recordeu que a la Mediterrània és molt fàcil que hi hagi incendis forestals als estius. Fem el possible entre tots per evitar els foc intencionats o per descuit. Una altra cosa són els d'origen natural o de gestió controlada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Deixa el teu comentari

Entrades populars del mes