10/4/10

Ara toca la revisió de caixes-niu

Aquest dies abans de l'època de reproducció cal revisar les caixes-niu, arreglar-les si convé i preparar-les per a que els ocell que l'ocupin no pateixen cap accident degut a un mal manteniment. Per exemple els picots, tant el verd (Picus viridis) com el garser gran (Dendrocopos major) són uns amants de destrossar les entrades de les caixes-niu. Fan els forats més grans per on hi poden passar millor, sobretot el picot verd, i així s'hi poden ajocar la mar de bé. Aquí en teniu un exemple prou testimonial:


Fixeu-vos-hi bé, són dues caixes diferents. En el video següent es veu la revisió i manteniment d'una caixa-niu, ...allò que cal fer cada any si no volem tenir, millor dit, que tinguin els ocupants algun disgust innecessari.

Presentació del llibre Els rapinyaires nocturns de Catalunya



Ahir al vespre es va presentar a l'aula magna de la Facultat de Biologia de la UB el llibre Els rapinyaires nocturns de Catalunya. L'acte va reunir un centenar de persones de diferents àmbits, des de gent afí al món ornitològic, gent del mon empresarial, persones grans, persones de la universitat i el conjunt d'autors. A la presentació van participar el president de la ICHN, el Sr Josep Mª Ninot, com a representants de la UB van parlar els Drs. Xavier Ferrer i Joan Real, l'editor del llibre el Jordi Baucells i, com a cloenda, hi va haver l'entranyable xerrada del Dr. Iñigo Zuberogoitia. L'acte va concloure amb una foto de tot el col·lectiu d'autors que van participar en l'obra. Després vam anar a sopar en un restaurant vora la universitat, on vam poder gaudir una mica més del Dr Zuberogoitia fins passada la mitjanit.

El llibre reuneix informació, en un primer apartat, de totes les espècies de rapinyaires nocturns en forma de monografies amb informació de caire general. Un extens catàleg fotogràfic situa les espècies i aporta una informació pedagògica sobre la seva conservació, la seva gestió, els impactes als que estan sotmeses i centra al lector sobre el contingut del llibre. En un següent apartat es tracten els hàbitats per ales diferents espècies així com els impactes, recomanacions i actuacions que es poden dur a terme per a millorar la conservació d'aquest grup d'ocells. Finalment l'apartat més tècnic o més aplicat, un compendi de fitxes per a resoldre situacions concretes davant d'un impacte i minimitzar-ne els seus efectes, el que li dóna un aire més de guia tècnica al llibre. Aquest apartat no resta tancat, ans al contrari resta obert a incorporar noves situacions que es puguin donar en un futur o que encara no s'hagin qualificat. 

En fi, tot un treball col·lectiu que suposa una primera pedra. Un inici de camí cap a una millora en la conservació i gestió dels nostres rapinyaires nocturns.

9/4/10

Més trampeig i captures

Continuen les captures, aquest cop a La Palma d'Ebre (administrativament extrem NE de la Ribera d'Ebre, geogràficament entre les comarques de Les Garrigues i El Priorat). Per Setmana Santa (quasi coincidint amb la lluna plena!) vaig trampejar el dijous a la nit en una zona on hi tinc una caixa, en vaig captuar un amb un no res, ni cinc minuts! A més, resulta que és un autocontrol d'un ocell de l'agost del 2006 capturat al mateix lloc!!! ...Fabulós.


Aquí teniu les fotos de l'ocell,




i de l'ala corresponent.




La cara d'espantat no és casualitat, és ben bé que tenen memòria i, tot i haver passat ja uns quants anys, encara se'n recordava de mi! per això em va dedicar unes quantes "carícies" de les que encara en tinc la marca. L'edat, òbviament és d'un adult, o sigui, que l'ala és de manual de datació. Pel que fa al sexe tot i tenir una grandària de mida femenina no m'atreveixo a assegurar que sigui una femella ...essent atreta per un reclam. Cal dedicar-hi més esforç.


El dissabte vaig tornar a trampejar en un altre lloc però estava núvol i feia força vent. Tot i això es van atansar un parell de xots a tocar de la xarxa ...però no hi va haver manera de capturar-los, encara se'n riuen ara! 

Entrades populars del mes